Eu nu sunt ok, tu ești ok?

(Pentru mai multe detalii: Eric Berne (Eric Leonnard Bernstein)- Analiză tranzacțională în psihoterapie; René de Lassus – Analiza Tranzacțională, Thomas A. Harris – Eu sunt ok. Tu ești ok)

Am ales acest subiect deoarece este un bun instrument de lucru în management, echipe, marketing, educație, consiliere, trening ș.a.
Folosind această teorie clădită de către Eric Berne, putem realiza atât o analiză a echipelor de orice tip, dar mai mult decât atât, putem ajunge la o eficientizare în comunicare și nu numai asta. Cum putem justifica reacțiile pe care le avem la un anumit stimul sau pe care le au persoanele din jurul nostru? De ce comportamentul unui coleg/persoane ne provoacă de cele mai multe ori aceeași reacție? Răspunsul este Eul Interior.

Eric Berne distinge trei stări ale Eului pe care le analizează, aceste stări sunt Părinte – Adult – Copil, fiecare dintre aceste trei stări își are propriile caracteristici și rezonează în anumite combinații. Aceste 3 stări nu se referă la statutul propriu/exact al unei persoane cuprinse între anumite vârste ci modul nostru de a ne comporta în echipă/cu anumite persoane și statutul din care privim anumite situații.

Un exemplu îl voi da din termenii folosiți de către Thomas A. Harris în cartea Eu sunt ok. Tu ești ok. Psihiatrul american ne pune în lumină cum încă din primii ani de viaţă, adoptăm o anumită poziţie de viaţă faţă de noi şi faţă de ceilalţi. Putem astfel să realizăm și perspectiva din care activăm noi la locul de muncă, suntem persoane responsabile, protective sau poate că abordăm diferite situații din prisma eu știu/ eu fac bine acest lucru – tu nu știi și în consecință nu faci bine ceea ce faci.

Comportamentul uman este într-o continuă dinamică luând diferite forme, deoarece creierul nostru se raportează în patru feluri diferite la lume, aceste patru perspective sunt numite oficial de către autori poziții de viață:

analiza_tranzactionala

Atitudinea pe care o abordăm acasă/în familie nu este asemănătoare cu atitudinea pe care o avem la locul de muncă, de aici ajungem și la stările pe care ajunge să le acapareze Eul nostru. Stările eului sunt diferite în funcție de emoții resimțite/anturaj/mediu. O stare a Eului este un set de gânduri, comportamente și sentimente pe care le manifestam la un moment dat.

Eu sunt OK.cdrO persoană, deși este una și aceeași atât acasă cât și la locul de muncă sau în afara familiei, prezintă diferite fațete ale personalității sale. Poate că nu sunt radicale schimbările, dar îndeajuns de diferite pentru a ne da seama de mecanismul nostru de apărare dintr-un mediu sau altul.

Ce este analiza tranzacțională? O teorie a personalității și o psihoterapie pentru dezvoltarea personală dar și un mod de schimbare a acesteia. Această teorie pune accentul pe imagina asupra modului în care oamenii funcționează, regulile după care ne jucăm fiecare rolul din punct de vedere psihologic (modelul stărilor eului: Părinte – Adult – Copil). Acest schimb, de la o stare a Eului la alta poartă numele de tranzacție, iar multitudinea combinațiilor explică tocmai caracterul complex al comunicării.

Analiza tranzacțională ne folosește în identificarea emoțiilor resimțite, comportamentelor, si chiar a gândurilor ce ne împiedică să rezonăm cu potențialul maxim. Folosind instrumente create în baza acestei teorii putem echilibra relațiile dintre colegi/superior-subaltern și putem elimina comportamentele disfuncționale din organizație.

Sper să vă inspire cărțile mai sus menționate și să vă aducă idei cât mai creative și strategice în planurile voastre.

O seară minunată, dragi cititori!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.