Când să renunțăm la un loc de muncă sau cum ne dăm seama că avem nevoie de o schimbare?

Am citit recent un pasaj dintr-o carte care pune accentul pe momentul potrivit. Astfel am ajuns să citesc și despre un scurt ghid care te ajută să îți dai seama dacă ai ajuns în punctul în care ar fi bine să faci o schimbare.

O schimbare în carieră, de cele mai multe ori, nu este ușoară. Este nevoie de timp să ne dăm seama dacă este ceea ce ne dorim sau nu. Totodată, o astfel de decizie presupune și curaj; curajul de a accepta ceva necunoscut și incertitudinea ce-i urmează. Aceasta din urmă te poate copleși, mai ales atunci când nu știi ce vei face după și unde te poate duce decizia luată. Prin curaj mă refer și la abilitatea de a-ți analiza punctele forte și puterea de a decide să faci o schimbare pentru a merge pe o cale sau alta. (fie că vrei să faci trecerea spre freelancing; să schimbi compania pentru care lucrezi; să schimbi domeniul în care lucrezi; să accepți un nou rol în cadrul aceleiași companii, etc.)

Având în vedere faptul că trecem printr-o perioadă dificilă (vezi pandemia generată de covid-19), este cu atât mai greu să luăm astfel de decizii. Economia fiind incertă și piața muncii nu atât de variată pentru toate sectoarele.

Cu toate acestea, cum am intrat într-un nou an pentru care ne-am stabilit noi așteptări, obiective și țeluri, am considerat de intres ghidul de mai jos. Ghid care te poate ajuta să decizi dacă este timpul sau nu să faci o schimbare.

Astfel, dacă nu ești sigur că îți dorești o schimbare, poți urma ghidul lui Daniel Pink și să îți răspunzi la urmatoarele întrebări.

Dacă răspunsul la cel puțin 2 întrebări este negativ, poate că ar fi momentul să te gândești la o schimbare, conform autorului mai sus menționat.

  1. Cât timp vrei să lucrezi aici?
  2. Slujba ta actuală te solicită mult și, totodată, deții controlul asupra muncii tale?
  3. Managerul îți permite să faci cea mai bună muncă de care ești capabil?
  4. Nu ai acces la o creștere salarială/de venit după 3-5 ani?
  5. Munca ta de zi cu zi este aliniată cu obiectivele pe termen lung?

Pentru mai multe detalii legate de fiecare întrebare din ghid, vezi și: Daniel H. Pink, “Când – Secretele stiințifice ale momentului perfect”, Publica, 2018, pg. 205)

Sper să vă fie de folos acest ghid și să vă motiveze să luați cele mai bune decizii din punct de vedere profesional, oricare ar fi acestea.

 

Baftă la luat decizii! 😀

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.