Obiective pentru anul 2021

Cum am început un nou an pentru care urmeaza să ne stabilim noi așteptări, obiective și țeluri, mi s-a părut de interes să scriu despre setarea acestora și ce am în vedere atunci când creez această listă.

Este un subiect de interes pentru mine cu atât mai mult cu cât în această perioadă am făcut o retrospectivă pe anul 2020 ce să mă ajute în realizarea acestui demers.

Cu siguranță și voi ați făcut acest lucru sau urmează să îl faceți. Dacă este așa, uite câteva puncte care te pot ajuta să îți creionezi această listă care te va motiva și te va ține ocupat în noul an.

Cred că cel mai bun mod prin care îți poți face o analiza a ceea ce îți dorești pentru noul an este să iei în considerare anul ce a trecut. Desigur, acest reper nu este definitoriu, poți lua în calcul anul ce tocmai a trecut, un proiect la care ai lucrat, un quarter sau dacă ai un alt reper, ești liber să îl folosești. Chiar ar fi recomandat să nu te limitezi la anul calendaristic.

Acum că am stabilit faptul că nu are o relevanță axa temporală exactă, important este să îți stabilești limite ca ulterior să poți măsura ceea ce ți-ai propus, putem discuta despre cum ne putem stabili aceste obiective.

Un important factor în stabilirea obiectivelor este să urmăm 2 axe:

  • Obiective personale (atât pe termen lung cât și scurt)
  • Obiective profesionale (atât pe termen lung cât și scurt)

Pentru ambele axe putem lua în considerare:

  • Cum a mers anul ce tocmai a trecut – scurtă analiză (bine/ mai puțin bine. de ce?)
  • Ce vreau să schimb la cum a decurs acest an?
  • Ce vreau să păstrez?
  • Ce nu am reușit să fac în acest an?
  • Ce îmi propun să fac nou/ să învăț?

Pentru a avea un impact cât mai mare, ar fi recomandat să scrii aceste obiective și să le urmărești până la finalizare, poate chiar să îți stabileși pași intermediari pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Nu este îndeajuns să zici că vrei să citești mai mult în noul an. Ok, dar cum fac asta? Cum ajung să citesc mai mult dacă timpul este limitat? Înseamnă că trebuie să fac anumite schimbări și să îmi reorganizez prioritățile.

Dacă ești angajat și ai evaluări periodice, te poți folosi de această analiză în cadrul acestor discuții. Vei ști exact punctul la care te afli și unde vrei să ajungi, de asemenea care sunt mijloacele pentru a ajunge la obiectivul propus, iar evaluarea nu va mai fi o corvoadă.

Ce mai urmăresc și cred că este esențial, este ca munca de zi cu zi să fie în concordanță cu obiectivele pe termen lung.

 

Spor în a-ți realiza această listă! 😊

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.