Cum să fim mai eficienți și să gestionăm mai bine stresul la locul de muncă
Ei bine, nu este chiar așa, dar găsim un sâmbure de adevăr aici. Folosită ironic, această zicală capătă tot mai mult sens, cu atât mai mult cu cât acest subiect a fost tot mai studiat în ultimii ani.
Subiectul la care fac referire este legat de:
- Cum pot fi mai productiv / eficient la locul de muncă?
și
- De ce unii colegi sunt mai productivi decât ceilalți?
Conform studiului celor de la DeskTime (o companie care se ocupă cu dezvoltarea de aplicații software ce monitorizează productivitatea): “ceea ce au în comun cei mai productivi 10% dintre utilizatorii noștri este abilitatea de a lua pauze eficiente” (Daniel H. Pink, “Când – Secretele stiințifice ale momentului perfect”, Publica, 2018)
Mai exact, cei mai performanți angajați, în medie, după 52 de minute de muncă fac o pauză de 17 minute. Desigur că aceste date se modifică de la o persoană la alta, însă studiile pe această temă demonstrează că pauzele luate după o oră de muncă, nu fac altceva decât să crească performanța în muncă.
Cu siguranță am auzit cu toții că după o oră în fața laptop-ului este recomandat să ne luăm o pauză de 10 minute. Oare câte persoane chiar au luat în considerare acest sfat? Și… oare câte persoane cunosc că în spatele acestei recomandări stau studii care demonstrează că pe termen lung acest pauze ne ajută atât pe partea de productivitate / performanță crescută, însă și o mai bună gestionare a stresului?
Subiectul este captivant cu atât mai mult cu cât ne-am adaptat deja unui nou mod de lucru – lucrul de acasă (home office). Odată cu pandemia ne-am schimbat ușor, ușor modul de lucru și felul în care interacționăm cu colegii. De asemenea, pauzele poate nu mai sunt aceleași. Dacă înainte de pandemie aveam un program de pauze mai clar (scurte pauze la o oră / două de muncă, pauză de masă etc.) acum lucrurile stau diferit. Putem ușor ignora pauzele cu gândul că terminăm mai repede un proiect / sarcină sau din contră, poate ne păstrăm pauzele.
Acum, câți dintre noi ne-am gândit la cât de benefice sunt aceste pauze?
Sau cum ne petrecem aceste pauze și cum ne influențează?
În această privință fac referire la un studiu din 2016 ce a examinat peste 800 de profesioniști din domeniul IT, educație și media, dintre care o parte își luau regulat pauza de masă în afara biroului, iar restul la birou.
Rezultatele arată că persoanele care și-au luat pauza de masă în afara biroului reușeau să gestioneze mai bine stresul la locul de muncă, erau mai eficienți, energici și mai puțin epuizați atât după o zi normală de muncă, cât și după un an întreg.
De asemenea, persoanele ce reușesc să se deconecteaze în pauza de masă atât psihologic, cât și fizic de locul de muncă sunt ulterior mult mai pline de energie și gestionează cu o mai mare ușurință responsabiliățile de zi cu zi. Astfel, ne ajută să ieșim la o plimbare în aer liber în timpul pauzei de masă, iar subiectele de discuție să nu fie legate de muncă, asta dacă ne dorim o deconectare completă (pentru mai multe detalii vezi: Daniel H. Pink, “Când – Secretele stiințifice ale momentului perfect”, Publica, 2018).
Asta ar trebui să ne ridice un semnal de alarmă, cu atât mai mult cu cât în ultimele luni am lucrat de acasă și poate am neglijat aceste ieșiri / deconectări de muncă și mediul în care se desfășoară munca.
Ar fi de ajutor să ne setăm limite legate de programul de lucru și pauzele pe care dorim să le luăm.
Tu cum îți iei pauza? În fața laptop-ului, citind e-mail-uri sau mergi la bucătărie pentru 10-15 minute și ulterior la o plimbare de 10 minute în afara casei?
Asta ar putea fi o rezoluție pentru anul 2021 – Cum ne putem organiza mai bine timpul și pauzele în programul nostru de muncă pentru a fi mai eficienți și pentru a gestiona mai bine stresul la locul de muncă.
Stay safe 😊