5S or how to banish waste and improve your performance

De câteva zile mă gândesc la diferite modalități prin care să pot eficientiza tot mai mult ceea ce consider ca fiind task-uri importante și o muncă semnificativă în cadrul profesional. Astfel am ajuns să scriu despre acest instrument din sistemul Lean pe care îl consider atât de eficient în munca de zi cu zi și pe care sper că dacă nu l-ați implementat deja poate că o veți face în curând.

Înainte de a vă spune ce este 5 S, aș dori să fac doar o remarcă ce ne ajută să înțelegem mai bine acest instrument și cum funcționează. Din punct de vedere al sistemului Lean, toate activitățile/acțiunile pe care le întreprindem în plan profesional pot fi împărțite în 3 categorii și anume:

Acum este timpul să decidem cât % din ceea ce facem zilnic la locul de muncă este “value-added work”, cât este “non-value added work”, dar este totuși necesar în ceea ce facem zi de zi și cât este “pure waste”.

Ceea ce ne aduce instrumentul 5 S este o cale de a determina “value-added work”, “non-value added work” dar mai ales ceea ce regăsim ca fiind “waste“, întocmai pentru a putea elimina această ultimă categoria sau în cel mai puțin bun caz să reducem activitățile de acest gen.

5 S ne furnizează o modalitate prin care putem face mai mult din punct de vedere profesional, dar cu toate acestea folosind mai puține resurse, echipamente, mai puțin timp și mai puțin efort. În câteva cuvinte cred că este ceea ce ne dorim cu toții pe plan profesional și anume să ne îmbunătățim performanța în muncă, să fim mai eficienți, să scutim timp și să economisim resurse.

Astfel instrumentul este format din:

 

  1. Seiri(Sortare)
  2. Seiton(Stabilizare, ordine)
  3. Seiso(Strălucire)
  4. Seiketsu(Standardizare)
  5. Shitsuke(Susţinerea schimbării)

Se discută și despre un

  1. Siguranţa şi securitatea la locul de muncă

 

 

Despre implementarea acestui instrument și mai multe beneficii voi scrie într-un articol următor.

În final cred că îl voi cita pe jurnalistul Charles Fishman dar într-un context diferit.

Nu ne focusăm doar asupra dezvoltării resursei umane ci si pe cum putem realiza mai bine/ mai eficient acest demers de dezvoltare a resursei umane.

O seară frumoasă vă doresc!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.