(Pentru o documentație precisă: Mihail, T. Ghid metodologic pentru formarea formatorilor, Vaughn, H. R. Manualul Trainerului Profesionist, Donald Kirkpatrik și David Kolb)
La ce ne gândim întâi și întâi atunci când dorim să planificăm un training, indiferent de arie / domeniu? sau Care sunt prioritățile, dar mai cu seamă care sunt pașii principali de urmat?
Cu astfel de lucruri și concepte am jonglat în ultima perioadă, astfel a luat naștere și acest articol ce vrea să vină în ajutorul persoanelor ce doresc să planifice/structureze/organizeze pentru prima dată un program de training. Etapele despre care vom discuta pot fi folosite și de către cei ce achiziționează programe de training pentru a putea evalua calitatea ofertei.
Pentru realizarea unui program de training este necesar să:
- cunoaștem grupul țintă (să identificăm nevoile organizației, dar mai ales nevoile echipei și a membrilor)
- stabilim obiectivele programului sub formă SMART (specific, măsurabil, abordabil, realist și încadrat în timp)
- stabilim modalitățile de îndeplinire a obiectivelor
- stabilim / propunem competențele acoperite
- stabilim modalități de evaluare atât pentru parcursul cât și pentru finalul training-ului
- stabilim o sesiune de follow-up
Odată ce avem o viziune clară asupra tuturor punctelor anterior menționate, putem să planificăm agenda programului de training. Un lucru important și de care este bine să ținem cont indiferent de aria pe care activăm ca și trainer este simplitatea fondată pe aplicabilitate și adaptabilitate.
După cum probabil vă așteptați să și scriu, într-adevăr, nu există o soluție perfectă pentru un training de succes, dar asta nu înseamnă că nu putem realiza unul. Urmează pașii mai sus menționați, iar dacă ai o bază teoretică și practică în domeniu, ești creativ, energic și spontan vei putea elabora mai mult decât un program de training de succes.
O seară frumoasă, dragi cititori!