Platformă online pentru cursuri de formare profesională

Subiectul acestui articol a luat amploare după ce am luat parte la conferința de lansare/prezentare a proiectului „Parteneriat Public – Privat pentru Formare Continuă Performantă” – PPPFCP
Proiectul are la bază parteneriatul dintre centrele regionale de formare profesională a adulților din țară, adunându-le sub forma unei platforme de promovare a cursurilor de formare, dar și în care persoanele interesate de cursuri se pot înscrie sau informa în legătură cu diferitele programe de formare profesională ce vor urma să înceapă.
Pe această platformă se pot înscrie atât furnizorii de formare profesională din 4 regiuni de dezvoltare a României cât și persoanele interesate de cursuri după cum am menționat anterior. Furnizorii de programe de formare vor fi integrați într-un sistem unitar de evidență și monitorizare pentru a aduce în vizor o paletă cât mai largă de programe ce le au în desfășurare, urmând ca utilizatorii platformei ce sunt în căutarea unui anumit program, să poată alege între diferiți furnizori și servicii variate.

IMG_20150307_094802
Pentru a înțelege mai bine în ce constă acest proiect, câteva întrebări cheie pot fi de mare ajutor:

1. Ce aduce nou acest proiect cofinanțat din Fondul Social European?
• Mai multă transparență în ceea ce privește programele de formare profesionale;
• Acces facil al clienților/utilizatorilor platformei la serviciile de formare prin realizarea unui parteneriat activ pentru modernizarea serviciului public de formare profesională;
• Îmbunătățirea și diversificarea tipurilor de servicii furnizate clienților.

2. Prin ce ajută societatea?
• Cursuri de formare profesională gratuite;
• O mai mare varietate în opțiuni;
• Simplificarea accesului la serviciile de formare;
• Cunoaștere furnizorilor de formare profesională ce oferă consiliere și orientare în carieră gratuită;
• Fluidizarea schimbului de informații;

3. Câte regiuni ale țării sunt implicate în acest proiect?
• Nord Vest: judeţele Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa Nasăud, Sălaj, Bihor;
• Centru: judeţele Alba, Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna;
• Sud Muntenia: judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu;
• Sud Vest Oltenia: judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi.

4. Care sunt punctele slabe ale proiectului?
• Promovarea platformei în mediul rural este inexistentă luând în considerare faptul că multe dintre proiectele gratuite sunt adresate persoanelor din mediul rural;
• Promovarea proiectului preponderant în mediul urban, nu acoperă grupurile țintă din cele mai multe proiecte;
• La momentul prezentării platformei, aceasta era mai mult dedicată furnizorilor și nu utilizatorilor ce caută un program de formare profesională ce să li se potrivească.

5. Începând cu ce dată va intra în funcțiune platforma?
• Începând cu luna mai va putea fi disponibilă platforma atât pentru persoanele interesate de programe de formare profesională continuă cât și pentru furnizori.

Proiectul se desfășoară din perioada ianuarie 2014 și va dura până în aprilie 2015 – este implementat de Centrul Național de Formare Profesională a Personalului Propriu din cadrul ANOFM în parteneriat cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Brașov, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Teleorman, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Vâlcea, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj, Social Com SRL, Insoft Development&Consulting, Asociația Tinerii Manageri si Innovatione Terziario S.C.A.R.L. – Iter Italia.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 în cadrul cererii de propuneri de proiecte nr. 123 „Calitate în serviciile de ocupare”, Axa prioritară 4 „Modernizarea serviciului public de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 4.1. „Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare”, în conformitate cu contractul de finanţare POSDRU/123/4.1/S/132142.
Detaliile despre acest proiect privind partenerii, beneficiarul, durata de desfășurare și alte informații, sunt disponibile pe paginile CRFPA(Centru Regional de Formare Profesionala a Adulților) dar și pe site-urile celorlalte instituții/asociații partenere.

Link spre platforma online:

http://pppfcp.insoft-dc.ro/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.